Ahvenanmaa

Historiaa ja nykypäivää

Ahvenanmaata on luonnehdittu myös saarimaailmaksi ja aarresaareksi. Sen korkeimmat kohdat alkoivat kohota merestä n 10.000 vuotta sitten. Hylkeenmetsästäjät idästä olivat ensimmäisiä saarella vierailleita 7500 vuotta sitten. Rautakauden aikaiset löydöt kertovat sen aikaisesta vauraudesta ja hyvistä kauppayhteyksistä ulkomaailmaan. Nykyään saarten pinta-ala on 1500 neliökilometriä ja asukkaita noin 30.000.

Kastelholman linnasta on ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 1388. Maarianhamina on perustettu 1861, nykyään siellä on 12.000 asukasta. Suomen pienimmässä kunnassa Sottungassa on vain 90 asukasta. Vuonna 1921 Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle.

Meri on aina ollut ihmisille luontainen elementti ja merenkulku on edelleenkin tärkein elinkeino. Asukkaista on kasvanut yritteliäitä ja sitkeitä ja elintaso onkin Suomen korkein. Veneily, kalastus ja mökkeily ovat tärkeitä vapaa-ajanviettotapoja. Asukasluku on niin pieni, että melkein kaikki tuntevat tai ainakin tietävät toisensa.

Ahvenanmaan sijainti Ruotsin ja Suomen välissä on strategisesti monella tavalla merkittävä, Sen tuhansista saarista 60 on ympärivuotisesti asuttuja. Ruotsiin päin on 40 km avomerta, Suomeen 100 km saaristoa. Kasvillisuus on erittäin rehevää ja kalliot punaista graniittia.