Madeira

Yleistietoa

Portugalille kuuluva Madeiran itsehallinnollinen saariryhmä pitää sisällään useita saaria, joista vain kaksi, Madeiran saari ja Porto Santo, ovat asutettuja. Muut saaret koostuvat laavaperäisestä luonnosta ja luonnonsuojelualueista. Asukasluvultaan ylivoimaisesti suurin saarista on Madeira, noin 260.000 asukasta. Tästä Jumalan Puutarhaksikin kutsutusta saaresta tulee useimmille mieleen upea kasvillisuus, kauniit ja jylhät maisemat ja levadat, eli muinaisia kastelukanavia pitkin kulkevat vaellusreitit. Porto Santo on huomattavasti pienempi, asukasluvun ollessa noin 5.000.

Turismin merkitys

Maanviljelyn, kalastuksen ja käsitöiden lisäksi matkailu on Madeiralle todella tärkeä elinkeino ja se onkin syrjäyttänyt merkittävyydessään perinteiset ammatit. Matkailun merkitys näkyy turistille paikallisten palvelualttiutena ja kielitaitona. Mielenkiintoista on, että Madeiran kerrotaan houkutelleen matkailijoita jo 1700-luvulla. Saaren ruokakulttuuri on eurooppalaista, mutta siihen antavat oman mausteensa afrikkalaiset vaikutteet. Saarelta ei kannata poistua syömättä banaaneilla höystettyä espadaa tai juomatta paikallista madeiraviiniä.

Tasokkaat kentät

Madeira ja sen pikkuveli Porto Santo ovat  myös erinomaisia golfkohteita. Madeiralla on kaksi korkealuokkaista ja mahtavissa maisemissa kulkevaa kenttää, Santo da Serra Golf ja Palheiro Golf. Vain lyhyen lennon tai lauttamatkan takana sijaitsevasta Porto Santosta löytyy todella tasokas, Seve Ballesterosin suunnittelema kenttä.  Golfkohteena Madeira on ympärivuotinen lämpötilan pyöriessä 20 asteen tuntumassa koko vuoden.  Sijainti Atlantin keskellä ja korkeuserot aiheuttavat kuitenkin sen, että tuuli, sade  ja ilman viileys (varsinkin talvisin) ovat toisinaan läsnä. Madeiralle lennetään kuitenkin läpi vuoden suorilla lennoilla useamman lentoyhtiön voimin.

Pääkaupunki

Madeira on siis hyvä kohde aktiiviselle lomailijalle, mutta on syytä myös muistaa, että suurin kaupunki, eteläosassa saarta sijaitseva, 110.000 asukkaan Funchal  tarjoaa hyvät puitteet ostoksille, ruokanautinnoille ja yöelämälle ja sen vanhakaupunki on erittäin charmikas. Tapahtumia on laidasta laitaan, esimerkiksi syksyisin järjestettävä kukkaisfestivaali ja häkellyttävän upea ilotulitus uuden vuoden aattona. 

Voit majoittua mukavasti Funchalissa, Santo da Serran tai Palheiron golfkenttien vieressä tai vaikka Porto Santon saarella.