Dubai

Satumainen Dubai aavikon keskellä

Arabian niemimaan kaakkoiskulmalla, Persianlahden rannalla sijaitseva Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien seitsemästä emiirikunnasta. Sen pääkaupunki Dubai on keskelle autiomaata rakennettu suurkaupunki ja Lähi-idän turismin keskus. Turismin kehittämiseen onkin sijoitettu valtavat rahasummat ja seurauksena vierailijoiden ja asukkaiden määrä on lyhyessä ajassa moninkertaistunut ja kasvu jatkuu edelleen. Dubai on superlatiivien kaupunki ja kaiken pitää olla maailman suurinta, hienointa ja eksoottisinta. Golfpalveluiden määrä ja laatu ei poikkea yleisestä linjasta.

Ihanteellinen ilmasto talvikuukausina

Kuuma erämaailmasto nostaa lämpötilat kesäkuukausina yli 40 asteen, mutta marraskuusta maaliskuuhun voi odottaa ihanteellista lämpötilaa ja sateettomia päiviä. Kun Helsingistä Dubaihin on vain noin 6 tunnin lento, ovat puitteet kunnossa talven luksuslomalle.

Nähtävää ja koettavaa

Aavikon beduiinien elämäntavan tilalla näyttäytyvät nyt pilvenpiirtäjät, loistohotellit, valtavat ostoskeskukset ja ravintolat kaikista maailman kolkista. Modernin kaupunkikulttuurin ohella Lähi-idän kulttuuria edustavat mm. moskeijat, itämaiset palatsit ja souk-markkinapaikat. Kaupunki levittäytyy parinkymmenen kilometrin alueelle ja nähtävyydetkin hajaantuvat eri kaupunginosiin. 

Tärkein maamerkki on vuonna 2010 avattu Burj Khalifa, pilvenpiirtäjä, joka 828 metrillään on vieläkin maailman korkein rakennus. Turisteilla on pääsy yli 400 metrin korkeudella olevalle näköalatasanteelle. Rakennuksen juurella on joka ilta puolen tunnin välein esitettävä vaikuttava Dubai Fountainin vesi- ja valospektaakkeli. Kaupungissa on kymmeniä valtavia ostoskeskuksia, joista löytyy myös monenlaisia aktiviteetteja laskettelurinteestä ja luistinradasta alkaen; maailman suurimmaksi mainostettu Dubai Mall käsittää yli 1000 liikettä. Festival City on kuin oma kaupunginosa, josta löytyvät kaikki asumiseen, työntekoon ja viihteeseen liittyvät toiminnot. Festival City Mall on yksi suosituimmista ostoskeskuksista ravintola- ja viihdepalveluineen.

Hotelleja ja rantaelämää

Hotellitarjonta on kaiken kattavaa ja tietysti maailman korkeimmat hotellit löytyvät täältä. Erikoisin on purjeen muotoinen Burj al Arab, joka nostaa ylellisyydenkin uudelle tasolle. Dubain rannikon valkeista kauniista hiekkarannoista suosituimpia on Jumeirah Beachin ranta, jota pitkä rantakatu The Walk seuraa pilvenpiirtäjien vierellä. The Palm Jumeirah on keinotekoinen jättimäinen palmun muotoinen saari, jossa toinen toistaan hienompia hotelleja. Kuuluisin niistä on The Atlantis, jonka yhteydessä toimii myös vesipuisto ja valtava akvaario.

Paikasta toiseen

Taksi on hyvä vaihtoehto liikkumiseen, korkealla kulkeva automaattimetro on kokemus sekin, suosittuja ovat Big Bus Tours -kiertoajelut eikä auton vuokraustakaan kannata arastella. Hurjempia elämyksiä saa osallistumalla hiekkadyyneille suuntautuvalle jeeppisafarille, johon kuuluu myös aavikolla nautittava illallinen.

Hyvä tietää

Pääuskonto on Islam ja vaikka hotellien uima-allasalueilla pukeutuminen on länsimaisen vapaata, kannattaa muualla kunnioittaa paikallisia tapoja. Alkoholia on saatavilla vain lisensoiduissa ravintoloissa ja hotelleissa. Kieli on arabia, mutta englannilla pärjää kyllä hyvin. Valuutta on Dirham, aikaero Suomeen +2 tuntia talviaikaan.

Golflomalle

Sanomattakin lienee selvää, että Dubain kymmenkunta golfkenttää ovat maailmanluokan laatukenttiä, jota kokemusta pilvenpiirtäjien silhuetti taustalla vielä korostaa. Vaikka green fee -hinnat ovat korkeampia moneen muuhun golfmatkakohteeseen verrattuna, hinta-laatusuhdetta voi golfauton sisältyessä hintaan pitää kuitenkin kohtuullisena. Vaikka golf olisikin matkan pääsisältö, ei pidä unohtaa muita elämyksiä, mitä Dubai vierailleen tarjoaa.