Pohjois-Kypros

Ilmasto

Vaikka Välimeren itäisimmän saaren Kyproksen pohjoisosa ei ole tunnetuimpia lomakohteita, sen ilmasto ja puitteet aktiivilomailijalle sekä kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille ovat mitä parhaimmat. Aurinkopäiviä vuodessa on noin 300 ja talvellakin päivälämpötilat lähellä 20 astetta. 

Historia

Vuona 1974 Turkki miehitti noin kolmasosan Kyproksen saaresta koillis- ja pohjoispuolelta. Alue julistautui itsenäiseksi valtioksi v. 1983 nimellä Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta, mutta sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki ja näin Pohjois-Kypros kuuluu kansainvälisesti nähtynä edelleen Kyproksen tasavaltaan. 156 kilometrin pituinen rajavyöhyke tunnetaan nimellä vihreä linja. Kaikilla EU-kansalaisilla on avoin pääsy Pohjois-Kyprokselle.

Nykyisyys

Asukkaita Pohjois-Kyproksella on alle 300.000, virallinen kieli turkki, pääasiallinen puhekieli Kyproksen turkkilainen murre, valuutta Turkin liira, vasemmanpuoleinen liikenne, pääkaupunki Kyproksen tasavallan kanssa jaettu Nikosia, muut merkittävät kaupungit Famagusta ja Kyrenia, lennot Suomesta Istanbulin kautta Ercanin lentokentälle.

Vierailukohteet

Matkustaminen alueelle on nykyisin varsin turvallista. Historiaa ja kulttuuria edustavat antiikin rauniot, keskiajan linnat sekä moskeijat ja kirkot. Suosittuja ovat patikointiretket, hiekkarannat Famagustan alueella, merikilpikonnien bongailu Kyrenian lähellä, varjoliitely ja sukellus. Välimeren helmeksi kutsutussa Kyrenian kaupungissa löytyy historiallinen satama-alue veneineen, baareineen ja ravintoloineen, satamaa valvova linna, vanhankaupungin kujat ja hyvät ostosmahdollisuudet. Pohjois-Kypros on Turkin Las Vegas mitä tulee kasinoiden lukumäärään.

Golflomalle

Pohjois-Kyproksen ainoa golfresort Korineum Golf & Beach Resort sijaitsee saaren pohjoistannikolla 40 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä. Pieni, hyvän palvelun hotelli luonnon keskellä ja mielenkiintoinen, hyväkuntoinen golfkenttä vieressä varmistavat golfloman onnistumisen. Hotellilta 20 km päässä oleva kaunis Kyrenian kaupunki on must-vierailukohde matkan aikana.